041 620 489

6. ton na lestvici čustvenega pogovora

BLOG

6. ton na lestvici čustvenega pogovora

Eyes that speak

6. TON

Je odgovor na podlagi misli in občutij, ki si jih dojel/a med pavzo. Je odgovor, ki ga oblikuješ z besedo, stavkom, mislijo na to, kar si slišal/a, kar je bilo povedano.

In dodaš tudi sporočilo kako si se v tistem trenutku/času pogovora počutil/a, kako ti je bilo: dobro, prijetno, te je prijetno presenetilo, skratka si dobil/a odgovor, si bil/a slišan/a in želiš da bi bil še naprej slišan/a.
– – – – – – – –
In pomisli, da v čustvenem odnosu ni praznih prostorov
– – – – – – – –
Primer:

Razširjanje področja pogovora na podlagi  že slišanega je težko, ker je novo, ker nanj nisi navajen/a, ker se vanj vrivajo nova čustva, nepoznana občutja, nove izkušnje, skratka, kjer odnos ni intelektualen in jasen, ampak »zapoljnjen« s čustvi« ali »zasvojen s slabimi izkušnjami«.
Kljub temu pa, je 6. ton, če si že prišel/a do njega, dober znak, da se pogovor razvija.  

– – – – – – – –
In ja, je utrujajoče, ko moraš znova vprašati že vprašano, ki je sicer imelo bolj prijazen podton, toda sedaj želiš izvedeti več.
Ja, sedaj, ne se ustaviti.
Moraš naprej.
Morda boš slišal/a iste besede toda sedaj se boš osredotočil/a na tone, na čustva in jih mogoče celo ubesedil/a kot naprimer:
»Mogoče se ponavljam, toda želim preveriti ali ti je ok?« ali: »Saj govorimo o čustvih kajne?« Pa spet: »Ti je to kar govorim moteče? Ampak rad/a bi vedel/a kako ti doživljaš najin pogovor o…?« In tako naprej, dokler zmoreš, dokler ti ni lažje…

– – – – – – – –
In spet je tu nevarnost, da se umakneš, ker ti je vse to »odveč« in greš spet v svoja razmišljanja in ne prisluhneš »novemu«, ampak te potegne v staro »mozganje«.

Toda ne, pojdi skozi strah, zberi pogum in izdihi: »Ah, Oh, Hmm,..« .
Saj veš, ni res, da s tišino desetim (ali stotim) odgovoriš. Samo prepustiš jim razlago. In nimaš pojma kaj si mislijo o tebi, o dogajanju, o odnosu.  

Kako  ostati v sedanjem trenutku, kako biti sedaj tu, biti pri sebi?
Mogoče tu ne bo odveč NAPOTEK, ki ga dajejo zdravniki pri paničnih napadih:
»Osredotoči se na telesne odzive. Osredotoči se na dihanje. Poslušaj kaj ti govori telo, kje se trese, kje je zamrznjeno. 

– – – – – – – –
Naše telo je vedno z nami. Zakaj ga ne bi tudi opazovali, bili pozorni nanj. Naša čustva in občutja so vedno tudi v telesu, pravzaprav najprej pridejo v telo in šele potem pridejo v glavo, v zavedanje.
– – – – – – – –
Zato:
Pomislimo, kako bi bilo, če bi dejansko verjeli vase, v svoje telo, v njegov odziv, in v naš odnos do telesa in do drugega. In da lahko, smemo in moramo narediti mi sami prostor za ODNOS in njegovo dinamiko. In s poslušanjem in odgovori na poslušano igramo na dinamiko odnosa.

ZADNJE OBJAVE
BREZPLAČEN PRIROČNIK

Brezplačni priročnik, 6 ključnih ovir, ki uničujejo vajin odnos in kako jih premagati