041 620 489

Navade zdravega partnerstva

BLOG

Navade zdravega partnerstva

Čustvena dostopnost partnerjev je takrat, ko:
sta partnerja čustveno dosegljiva; se lahko zaneseta drug na drugega; in se lahko pokličeta ali poiščeta.

Čustvena odzivnost partnerjev je takrat, ko:
se drug na drugega odzivata, s prisotnostjo ali bližino, z dotikom, pogledom, z besedo: “Si ok?”; “Vidim da si razburjen/a” ; “Kako ti lahko pomagam?” …

Čustvena prisotnost partnerjev je, ko drug drugemu stojita ob strani tudi, ko sta eden ali pa oba: negotova, v dvomih in se sprašujeta: ali sta OK, ali sta sprejeta in pomembna in ali sta ljubljena.

Kljub temu, da v stiski različni partnerji lahko uporabljajo različne besede ali načine, ko se “borijo” za odnos, vendar se vsi sprašujejo isto: “Ali mi stojiš ob strani?” ; “Si tukaj z mano?”; “Ali sem zate pomemben/a?”; ” Boš prišel/a, ko te bom potreboval/a”; “..ko te bom poklical/a?”.

Vseh teh vprašanj se dotika na emocije osredotočena ali EFT terapija dr. Sue Johnson, ki pravi, “da je hrepenenje po čustveni povezanosti z našimi najbližjimi, predvsem s čustvenim partnerjem, osnovna čustvena potreba, ki prekaša celo potrebo po hrani in spolnosti….” in dalje pojasnjuje, da se “vse ljubezenske drame vrtijo prav okrog želje po tesni varni čustveni povezanosti z zaupanja vrednim partnerjem, ki je “ekološka niša”, v kateri se človeški možgani, nevro-sistem in ključni vedenjski vzorci razvijejo v “svojo najboljšo verzijo”.

Susan M. Johnson (2019): Attachment Theory in Practice; Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families; www.guliford.com
ZADNJE OBJAVE
BREZPLAČEN PRIROČNIK

Brezplačni priročnik, 6 ključnih ovir, ki uničujejo vajin odnos in kako jih premagati