041 620 489

Poskusila sem biti prijazna pa ne deluje!

BLOG

Poskusila sem biti prijazna pa ne deluje!

»Poskusila sem biti prijaznam pa ne deluje, slišim pogosto na terapijah. Namesto da bi bil prijazen nazaj, je grob ali pa hladen.«

Res je. Tudi če zamenjaš glasbo v enem tonu, so vse ostale note napisane na star način. Pa če povem še bolj konkretno. Govorila sem o globoki povezanosti para, zakonca, kot je povezanost mame in otroka. To povezanost najbrž zelo dobro poznate. In kaj je tu pomembno? Mame nikoli ne prizadene otrokova umazanija ali napaka ali beseda. Pa tudi če jo, ga grobo ne zavrne, če pa ga, se potem pogovorita o tem, saj tudi mamo prizadene, če otroka kaznuje oziroma otroka »boli« njena kazen.

Podobno je v partnerskem odnosu. Zato je dobro poizvedeti, kaj se v resnici zgodi ko je partner, ki je tudi globoko povezan s partnerko grob ali pa  odreagira hladno, oziroma, ali je bilo to namenoma?

Pogosto se zgodi, da smo v različnih občutjih, da so »razmišljeni« ali pa da se ne zmoremo in ne želimo uglaševanja s parterko/partnerjem. In takrat je mogoče da slišiš grobost, hladnost, ker nujno potrebuješ odziv, da se počutiš sprejeto/sprejetega in te grobost vrže ven iz »udobja« in te spomni na nekaj, na čas morda, ko ti ni bilo ok, ko si bil mogoče zavržen, pozabljen, izdan…

Toda tega tisti trenutek ne veš, saj te v tistem trenutku preplavlja jeza ali strah.  In ja, odreagiraš, ker čutiš ogroženost, negotovost in se boriš, braniš, napadaš. In čutiš, da delaš prav, da je to tisti hip potrebno in najbolj pomembno. Toda običajno globoko v sebi že veš da to ne vodi k rešitvi problema, da v bistvu ne veš prave resnice kaj se vama dogaja.

Mogoče se ti zdi normalno, da »skrivaš« pred drugimi ta neuspešen boj. In res je, da je vse to kar čutiš le in samo vajino, da je vse odsev samo vajine glasbe, ki se zdi, da je izzvenela.

Toda ali gre samo za konec ali se ves čas glasno in včasih grobo prebuja potreba, da se resnično slišita, resnično razumeta, zakaj tako odreagirata na določene vzgibe?

In vredno je prositi za pomoč, saj je čustvena dinamika pri vseh povsem nelogična, ker se v vseh čustvenih odnosih odvija čustvena dinamika ali glasba. Toda tudi v glasbi so zapisi, so toni, tako jo lahko ujamemo, če se jo lotimo poslušati.

In prav to delam na terapiji. Naslavljam glasbeno dinamiko. Tu govorim o dinamiki partnerskega pogovora kot o glasbi, ker se dejansko čustveni pogovor preliva iz glasnosti v tišino iz pogovora v jok. Skratka čustveni pogovor je včasih zelo nelogičen, zato ga vzporejam z glasbo. In tako v terapiji slušam ujeti te tone, to glasbo, ki je smiselna. Sicer pa deluje zelo nelogično. Ko pa ujamem vajino, glasbo, ko ujamem vajin ritem in katerega sta nekoč poznala in na katerega sta pozabila ali pa iz njega izstopila, pa lahko odkrijemo temelje in zgodbe, iz katere/ih ta vrsta glabe nastaja.

In tako lahko potujemo nekaj časa skupaj, dokler vajin odnos spet ne zazveni v vajinem ritmu. Takrat se poslovimo.