041 620 489

Intervju za družinski genogram

INTERVJU ZA DRUŽINSKI GENOGRAM

Ali lahko svoje življenje načrtujemo?

Pred desetletjem sem bila del zgodbe, ki je proučevala nove oporne točke v kariernem svetovanju za posameznike je imela podobnen naslov. Sledili smo večletni Ameriško-Evropski raziskavi (Savicas in drugi, 2009) in imeli smo nalogo, da iščemo v kariernem svetovanju nove poti za nova načela (Academia Luxembourg, 2012). Dotedanje poti in načela so se namreč v procesu globalizacije izgubile. Nič več ni bilo možnosti »iskanja življenjske zaposlitve«, saj je nastal že problem pri »iskanju dela«. In tako dalje. Globalna kriza trga dela je namreč stara načela v temljih podrla in iskali smo nove »vire«, kjer bi se lahko posameznik okrepil, našel nove izzive in se ne samo ohranil, temveč tudi maksimalno razvil.  

V doktorskem študiju sem to tematiko poglobila. Sedaj odkrivam potenciale posameznikov z odkrivanjem njihove lastne zgodovine, z genogramom, oziroma genogramskim intervjujem.

To je področje neslutenih možnosti za lastnike genograma, če iščejo potenciale. Potenciali so namreč tisti skriti biseri, ki se zasvetijo, ko počasi kopljemo po pozabljenih zgradbah preteklosti tako, da umikamo kar je zasmeteno in očistimo kar se lahko zasveti.