041 620 489

Psihoterapija za pare

EFT TERAPIJA

Psihoterapija za pare

Psihoterapija za pare temelji na specifični teoriji dr. Susan Johnson (https://drsuejohnson.com), ki je utemeljila EFT terapijo za pare. V svojih raziskavah temeljev navezanosti je namreč dokazala, da je tudi partnerski odnos zavezujoč, kot je zavezujoč primarni odnos – odnos mama (ali primarna skrbnica) – otrok. Razlika je samo v tem,  da se odrasla partnerja lahko odločita in odnos zapustita, kar otrok ne zmore.

dr. SUSAN JOHNSON

Učenje sporočanja drug drugemu

Toda, četudi  se partnerja odločita in odnos prekineta, se morata zavedati globlje povezanosti, s katero sta zavezana. Zato je EFT terapija za pare prodornejša, ker je poglobila delo ravno na tem področju prepoznavanja moči bolečine ob »trganju partnerskih vezi« in neskončni »izgubljenosti« oziroma na prepoznavanju bolečine zaradi »umiranju odnosa«.

Srečanje s to bolečino temeljnega odnosa je navedlo dr. Susan Johnson, da je proučila potrebo po ponovnem odkrivanju mehkobe in ljubečih občutkov pri partnerjih. To pa je dosegla z učenjem sporočanja drug drugemu o svojih ranljivostih in šibkostih.  

POPRAVLJANJE ODNOSOV

V čustva usmerjena psihoterapija

V čustva usmerjena psihoterapija ali EFT terapija dr. Sue Johnson, je optimistična v svojih odkritjih zato, ker daje napotke tako terapevtu, kot klientom, kako odnos ponovno popraviti.

Moramo pa čez nekaj stopnic, ki so: prepoznavanje da je »bojevniški odnos« med parom samo klic po povezanosti: »Ali me slišiš?«; »Ali sem še pomemben/a zate?«; »Ali boš tu, ko te bom potreboval/a?«  in da se moramo ponovno dokopati do spoznanja, da so čustvene potrebe po povezanosti močnejše kot potreba po hrani ali po seksualnosti.

IZBOLJŠANJE OSNOSOV

Kaj pridobim s psihoterapijo

Ker je terapija in teorija dr. Susan Johnson »pisana na kožo« vsakemu posamezniku in vsem kulturam, je njeno delo “Hold Me Tight” v sodelovanju z soavtorjem Kennethom Sanderfer prirejeno tudi za delo z krščanskimi pari pod naslovom “Created for Connection: The Guide for Christian Couples (2016). Delo še ni prevedeno v slovenščino. Prevedena pa so že njena dela: Hold Me tight, 2008, je prevedena 2017 z naslovom: Močno me objemi in knjiga Love sense, 2013, ki je v Slovenščino prevedena 2019, z naslovom »Ker ima ljubezen smisel«. Obe sta izšli pri založbi Primus, Brežice.

Sporočilo programa Creat for Connection je preprosto:

»pozabite na učenje, kako se bolje prepirati, analizo zgodnjega otroštva ali velike romantične geste. Namesto tega pojdite na čustvene podlage vašega odnosa tako, da prepoznate, da ste na svojega partnerja navezani in odvisni od njega, podobno kot je otrok odvisen staršev….«

ZA KAKŠEN PAR JE PRIMERNA

EFT terapija

BREZPLAČEN PRIROČNIK

Brezplačni priročnik, 6 ključnih ovir, ki uničujejo vajin odnos in kako jih premagati