041 620 489

Razočaranje me je odčaralo!

BLOG

Razočaranje me je odčaralo!

Na vprašanje: »So se zgodile bistvene stvari v vašem življenju…?«, sem prejela odgovor: »Ja, razhod s partnerjem/ko! «

Hvala za to iskreno in težko izpoved! V tej izpovedi je čutiti veliko moči in obenem veliko težo. Kajti kaj takega ne povemo zlahka. Sploh pa ne povemo tega, če čutimo, da ne moremo zaupati. In ta previdnost je dobra, je preživetvena! Kajti v trpljenju, postanejo naši čuti izjemno ostri in preverjajo. Naše telo in »psiha ve«, kot rečejo, da vsaka negativnost, dvom, namig, ali groba opazka lahko poruši že tako načeto čustveno stabilnost.

Ja, razhod s partnerjem/ko, je nekaj izjemno težkega. V resnici (upam) nobeden ne umre, toda je pa občutek, kot bi se srečeval s smrtijo, in ja, srečuješ se s smrtijo odnosa.

O čem govorim? Govorim o tem, da v odnosu s partnerjem zgradimo neko varnost, neko (nematerialno) čustveno »zgradbo« , kjer se počutimo sprejete. Kjer se počutimo slišane in razumljene. In kjer lahko vsak trenutek računamo na partnerja/ko, da nam bo priskočil/a na pomoč, če bomo v stiski, v potrebi, v nevarnosti.

In ob razhodu, te zgradbe ni več. Je razpadla. Ni več čustvene varnosti. Ni več občutka sprejetosti. Ni več občutka, da te partner/ka sliši. Ni več odziva, ko tiho ždiš in prosiš za razumevanje. Ni več pričakovanja, da bo partner/ka prišel in te vprašal »kako si«?! Ne moremo več računati, da nas bo partner/ka reševala v stiskah in iz
stisk.

Pa povejte, če to ni neke vrste »smrt« ali izgon iz raja, kjer sicer ni vse popolno, vendar veš, da te bo nekdo ujel, če boš padel?

Ja, takšna je »smrt odnosa«. Vendar je »dih smrti«, če grobo rečem, kosil že veliko prej, intimno, skrito, v malih »izpuščenih« pozornostih, v malih »izpuščenih« odločitvah. Zato je »smrt odnosa« težko razumeti. Zato ga je drugim, ki so »slepi« za te drobne vezi, skoraj nemogoče razumeti in težko, oziroma tudi nemogoče dojeti in nemogoče je to »zapuščenost« opredeliti z besedo, ali preprosto razložiti.
Tukaj smo odrinjeni na globoko, smo na robu, zato ni vsak primeren, da se nanj naslonimo. Pravzaprav se je potrebno zavedati, da si mogoče že na nivoju, kjer je potrebno poiskati strokovno pomoč, vsaj za nekaj časa.

»Razhod s partnerjem je nekaj najtežjega na svetu«, sem slišala govoriti!
»Nikoli si nisem mislil/a da je razhod tako težak, tako boleč!«, je bilo rečeno! In vem, razumem in ja, to je prava resnica!

Zato, drage, dragi, nikoli ne verjemite nekomu, ki govori drugače. Če to govori, pa četudi »z dobrim namenom«, potem niti ne sluti, kako »noro« težko je, ko se zrušijo vse čustvene zgradbe, ko se zrušijo vse predstave, ko so povoženi vsi vrednostni sistemi, ali se postavijo pod vprašaj.

In dolga je pot za vsakega posebej, do formule, ki jo je izrekla gospa: »Razočaranje v odnosu me je odčaralo.«

Želim vam, da vas vsako razočaranje odčara!

S spoštovanjem in velika zahvala za to misel, za to sporočilo!

Štefanija

www.stefanija.si
Facebook: Mala šola za preživljanje v dvoje: https://bit.ly/3wVDKND

P.s.:
V februarju (13.2.2023), se začne online program “Kako kvalitetno preživeti v odnosu!”. Prijave že potekajo in prijavljeni do 8.2.2023 do 12.00 ure, bodo prejeli dveurni “Genogramski intervju” po polovični ceni.

ZADNJE OBJAVE
BREZPLAČEN PRIROČNIK

Brezplačni priročnik, 6 ključnih ovir, ki uničujejo vajin odnos in kako jih premagati